Bescherming tegen teken tijdens je werk

Dat een klein beestje als de teek veel ellende kan veroorzaken, daar is bijna iedereen zich van bewust. Toch zien we nog te vaak dat werknemers en werkgevers hier niet met genoeg verantwoordelijkheid mee omgaan. In sommige gevallen kan een tekenbeet de ziekte van lyme of andere ziekten veroorzaken. Iets waar beide partijen niet blij van worden. De werknemer kan bij het oplopen van de ziekte zijn beroep namelijk niet meer uitoefenen en de werkgever is verantwoordelijk, omdat de werknemer tijdens zijn werk is gebeten. De ziekte van Lyme is dan ook officieel een beroepsziekte waar de werkgever zijn werknemers tegen moet beschermen. 

Zo voorkom je een tekenbeet

Teken zijn het meest actief in de warme perioden (maart tot en met november). In deze periode loop je dan ook het meeste risico dat je gebeten wordt door een teek. Teken houden zich met name schuil in hoge grassen en komen op je kleding terecht zodra je door deze grassen loopt. Via de kleding zoeken ze een warme en opvallende plek uit om zich vervolgens te nestelen. 

Je kunt het oplopen van een tekenbeet het beste voorkomen door teekwerende kleding te dragen. Teekwerende kleding is geïmpregneerd met een speciaal middel waardoor de teek wordt verlamd en van de kleding af valt. Hierdoor heeft die geen kans om verder te lopen en zich in je lichaam vast te bijten. Voor elk lichaamdeel is er wel teekwerende kleding te koop. Bijvoorbeeld: 

Wees dus verstandig en bespreek met je werkgever de mogelijkheden. Het beschermen van jezelf tegen een tekenbeet is namelijk voor jezelf en voor je werkgever een belangrijke zaak.